Alpha alapkezelő

Általános tájékoztató a befektetési alapokról

A befektetési alapok olyan megtakarítási formák, amelyekben egyszerre sok más befektetővel közösen helyezhetjük el megtakarított pénzünket, megosztva ezáltal egymás között a befektetésünk kockázatát és költségét. A szakértői vagyonkezelésnek, illetve az alapokban összegyűlt vagyonméretnek köszönhetően olyan eszközökbe nyílik befektetési lehetőségünk, amelyeket egyéni megtakarítóként nem, vagy csak nehezen érhetnénk el. Az alapok ráadásul szigorúan és több oldalról ellenőrzöttek, így biztosak lehetünk abban, hogy a megtakarításaink pontosan azon eszközökbe kerülnek befektetésre, amelyek az alap befektetési politikájában előre rögzítésre kerültek.

Nyíltvégű alapokhoz bármelyik forgalmazási napon csatlakozhatunk, illetve vissza is válthatjuk belőle a megtakarításainkat. Ezek az alapok általában határozatlan futamidőre jönnek létre és saját magunk dönthetjük el, meddig tartjuk bennük a megtakarított pénzünket. Természetesen mindig érdemes az alapkezelő által javasolt befektetési időtávokat betartani, hogy a befektetésünk jó eséllyel az elvárt teljesítményt tudja nyújtani részünkre.

Az abszolút hozamú alapok azok, amelyek nem egy adott eszközosztályhoz kötöttek, hanem a piaci történések függvényében szabadon mozgathatják eszközeiket azok között.

Miért érdemes befektetési alapba fektetni?

  • Kockázatmegosztás
  • Rugalmasság
  • Egyszerűség
  • Költséghatékonyság
  • Szakértelem

A befektetési alapoknak nincs garantált hozama vagy előre meghirdetett kamata, az alap árfolyamát a tulajdonában lévő értékpapírok piaci árának alakulása befolyásolja. Az alap árfolyamának jövőbeli alakulása így kockázatot hordoz magában, amelyet az alapba fektetve bizony nekünk kell vállalnunk.

Az alapok árfolyamváltozásából fakadó kockázatot viszonylag könnyen csökkenthetjük. Minden alapnak van egy minimálisan ajánlott befektetési időtávja, amely alatt az árfolyam-ingadozás kiegyenlítődik. Fontos, hogy mindig a pénzügyi céljaink időtávjához igazodó ajánlott befektetési időtávval rendelkező alapot válasszunk. Érdemes a különböző időtávra ajánlott alapokból, egy több elemű portfoliót építenünk. Ezzel szintén nagy lépést tehetünk a kockázat csökkentése érdekében, hiszen így több alap, több eszközosztály, több időtáv között oszthatjuk meg befektetéseinket.

Abszolút hozamú alap:

Az alapok szabadon mozgathatják vagyonukat a magasabb kockázatú részvény- és árupiacok, valamint az alacsonyabb kockázatú kötvény- és pénzpiacok között, az alapkezelő piaci várakozásainak függvényében.

Az Alpha Alapkezelő Zrt. abszolút hozamú alapjai mindezeken túl még származtatott eszközökbe is fektethetnek, azaz a hagyományos hosszú (long) pozíciókon kívül, az alapok rövid (short) pozíciókat is felvehetnek, tehát nemcsak áremelkedésből, hanem áresésből is profitálhatnak. A jogszabályi kereteken belül tőkeáttételt is használhatnak, így saját eszközeik értékénél magasabb értékű pozíciókat is felvehetnek.

Az abszolút hozam stratégiával kezelt származtatott alapokba történő befektetés azonban jelentős kockázattal is járhat a derivatív eszközök használata, illetve a kockázatos eszközosztályokban vállalt pozíciók miatt. Az alapok árfolyama ugyanis rövidtávon jelentősen ingadozhat, vagyis erőteljes árfolyamcsökkenések is előfordulhatnak. Fontos ezért az alapkezelő által javasolt minimális befektetési időtáv betartása, mert így hosszabb távon az átmeneti árfolyam-ingadozások hatása csökkenthető.